Ben jij op zoek naar subsidies voor jouw duurzame producten? Daar hebben wij een overzicht voor. Of het nu gaat om zonnepanelen, een laadpaal of warmtepompen, hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt. Handig toch?
Subsidie voor zonnepanelen
Om de investering in zonnepanelen te financieren, kun je gebruikmaken van de Energiebespaarlening. Daarmee kun je tegen lage rente geld lenen om je woning duurzamer te maken. Sinds 2023 betaal je ook nog eens 0% btw op zonnepanelen.
Daarnaast mag je je zelfopgewekte elektriciteit aan het net leveren. Daar krijg je vervolgens een vergoeding voor. Dit werkt door je verbruik van een ander moment weg te strepen. Dat heet salderen. Eerst wilde het kabinet de salderingsregeling afbouwen tot 2031. Maar is er tegen dit voorstel gestemd, waardoor de regeling voorlopig gewoon blijft bestaan. Geniet zelf van de voordelen van zonnepanelen!
Subsidie voor warmtepompen
Als je overweegt over te stappen op een (hybride) warmtepomp voor je huis, dan is het fijn om te weten dat een warmtepomp valt onder de subsidie ISDE (de lucht-lucht warmtepomp uitgesloten). Om in aanmerking te komen, moet je warmtepomp voldoen aan bepaalde eisen. Zo moet het je woning verwarmen en moet het geplaatst worden door een erkende installateur. Gelukkig zijn bij ZYNC al onze installateurs gecertificeerd!
De subsidie dekt gemiddeld 30% van de kosten voor de warmtepomp en de installatie. Als je bij ons je warmtepomp haalt, ben je verzekerd van minimaal €500 subsidie, aangezien die van ons op de Apparatenlijst van de overheid staan. Op deze lijst staat het specifieke bedrag van je subsidie per model warmtepomp. Kom meer te weten over een warmtepomp bij jou thuis.
Tip: ga je binnen 2 jaar ook isoleren? Dan verdubbelt je subsidiebedrag voor de isolatiemaatregel!
Subsidie voor thuisbatterij
Voorlopig hoef je 0% btw meer te betalen voor je thuisbatterij. Dat is toch 21% korting op je aankoop. Verder zijn er geen andere subsidies beschikbaar, maar de verwachting is dat dit zal veranderen nadat de salderingsregeling is afgeschaft (wanneer dat is, is nog onbekend). Ongeacht of thuisbatterijen een subsidie zullen krijgen of niet, is het een goede investering. De thuisbatterij laat je namelijk jouw zelfopgewekte gratis energie opslaan voor momenten dat je een tekort hebt. Ook zou je de energie terug kunnen leveren aan het net voor een vergoeding. Zo kun je maximaal besparen op je energierekening.
Subsidie voor isolatie
Je hebt bij het isoleren van je huis zeker recht op een subsidie. Opnieuw is de subsidie ISDE beschikbaar om de verduurzaming van je woning te financieren. Met de subsidie kun je verschillende isolatiemaatregelen betalen, zoals spouwmuur-, vloer-, dakisolatie en HR++(+)-glas. Altijd een goed idee om deze subsidie aan te vragen.
Daarnaast kun je gebruikmaken van de Energiebespaarlening om je woning te isoleren. Daardoor kun je tegen een lage rente geld lenen om je huis te verduurzamen.
Bovendien is het mogelijk om de kosten van verduurzaming van je woning mee te financieren via je hypotheek. Hierdoor kunnen je maandelijkse lasten mogelijk zelfs lager uitvallen.
Tip: Heb jij tot 2 jaar geleden een warmtepomp aangeschaft? Dan verdubbelt je subsidiebedrag voor isolatie!
Subsidie voor airco's en verwarming
Voor airco's en verwarming zijn er geen subsidies beschikbaar. De ISDE sluit helaas lucht/lucht-systemen uit, wat betekent dat je hier geen aanspraak op kunt maken. Ook voor een HR++, HR- of elektrische cv-ketel of een ander type verwarming zijn subsidies niet beschikbaar.
Maar laat je hierdoor niet afremmen. Het blijft nog steeds interessant om een airco of verwarmingssysteem te overwegen. Deze systemen verbruiken namelijk tussen de 10 en 30% minder energie dan traditionele systemen, wat zeker kan helpen om je energierekening te verlagen.
Subsidie voor laadpalen
Laadpalen zijn de afgelopen jaren met subsidies gestimuleerd. Sinds 2023 vallen reguliere auto’s echter niet langer onder de MIA of VAMIL. Dit betekent dat het voor particulieren niet meer mogelijk is om subsidie te ontvangen bij de aankoop van een elektrische auto of bij de installatie van een laadpaal.
Dat betekent niet dat er helemaal geen mogelijkheden zijn voor particulieren om financiële steun te krijgen bij de installatie van een laadpaal. Lokale subsidies van steden of gemeenten kunnen nog steeds beschikbaar zijn, afhankelijk van waar je woont. Het is daarom de moeite waard om na te gaan of er specifieke subsidieprogramma's zijn in jouw regio die de installatie van laadpalen ondersteunen.